Biografie

Biografie Joke Veeze

???????????????????Joke Veeze is kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog geboren in Eibergen (nabij Enschede). Al jong breide zij truien en maakte zij zelf haar kleding. Later volgde Joke in Oldenzaal de eerste twee jaar van een modevakschool. Midden jaren zestig kwam ze naar Amsterdam waar zij zich inschreef bij de toen zeer traditionele modeopleiding aan de Weteringschans om lerares te worden. Ze had in die periode allerlei bijbaantjes, waaronder het op straat verkopen van kranten. Zo bracht zij, gekleed in een kortgerokte bedrijfscreatie van Frans Molenaar, Het Parool aan de man.

Na het afronden van de opleiding werd ze docent naaldvakken en werkte zij in het lager en middelbaar beroepsonderwijs. Joke had een goede antenne voor leerlingen die moeite hadden met leren en ondersteunde hen vanuit haar praktijkvak waar zij maar kon. Eind jaren zeventig werden de lesuren voor praktijkvakken zwaar gereduceerd en daarmee kwam ook de aandacht voor naaldvakken op een lager plan.

???????????????????

In haar vrije tijd stak Joke veel tijd in het maken van kinderkleding. Ze haakte, breide en vervaardigde kleertjes die in de stad in allerlei winkels werden verkocht. In 1979 kwam een winkelpand vrij in de Jordaan, op een steenworp afstand van haar huis. Ze besloot het pand te huren en daarmee ging haar wens in vervulling om een eigen zaak te hebben. Het werd een winkel voor duurdere kinderkleding: “De Kleine Bloem”. De zaak floreerde totdat in 1984 economisch slechtere tijden aanbraken. Joke richtte zich toen weer volledig op haar werkzaamheden in het onderwijs.

                                                                                                                                                                      Haar talenten in deze functies bleven niet onopgemerkt, Al snel maakte zij promotie en ze verhuisde als leidinggevende met het mode-team naar de Polderweg in Amsterdam Oost. In 1988 las ze in de krant een artikel over de Amsterdamse Modeacademie Vogue die sinds de jaren dertig bestond en op dat moment als gevolg van financiële problemen met sluiting werd bedreigd. Joke bedacht dat zij in haar schoolgebouw wel ruimte kon aan bieden. Daarbij vond ze het stimulerend voor de mbo-leerlingen dat zij in direct contact kwamen met studenten die dezelfde vakken volgden op een hoger niveau. Joke combineerde het leidinggeven aan beide opleidingen moeiteloos. Deze lijn zette zij voort toen haar modeopleiding samen met Akademie Vogue werd ondergebracht aan de Weteringschans.

???????????????????Het studieaanbod van Vogue moderniseerde en mede daardoor groeide het aantal studenten explosief. Er moest worden gezocht naar een zelfstandige, grotere locatie. Deze werd gevonden in de Vondelstraat waar Vogue tot 2002 was gehuisvest. Van daaruit verhuisde Akademie Vogue naar het huidige gebouw aan de Rozengracht. Ondertussen was Joke ook medeauteur van het driedelige cursusboek “Modevorming” voor mbo-studenten, dat lange tijd landelijk werd gebruikt. In 2005 zette zij een punt achter haar werkzaamheden voor het ROC en vanaf die tijd wijdde zich voor honderd procent aan haar Akademie Vogue.

EPSON scanner imageZij was directeur (sinds 1988) en gaf daarnaast les in mode-ontwerprealisatie en in couture-technieken als haken en breien. Gezien deze modeachtergrond is het niet vreemd dat zij sinds de jaren tachtig met veel passie tassen, schoenen en vooral kleding verzamelde. Daarbij ging het haar niet eens zozeer om het dragen ervan, maar vooral ook om het plezier van het verwerven. Haar nieuwe veroveringen werden met kennersoog bekeken en de stoffen op kwaliteit en structuur getest. De kleding die zij aanschafte betrof niet alleen in zeer ruime mate de klassieke kleding van Pauw, maar ook die van Dries van Noten, Yamamoto, Miyake, Viktor & Rolf, Chanel e.a.

EPSON scanner image

Na Joke’s overlijden in mei 2013, is gekozen voor een veiling van haar collectie. Deze keuze kwam voort uit het idee dat de verzamelde kledingstukken, schoenen en tassen weer onder mensen moeten komen die er net als zijzelf een intens genoegen in scheppen deze aan te schaffen, op de hand te bekijken, op een paspop te etaleren of gewoon aan te trekken. Het veilinghuis Gavelers werd benaderd om de veiling te organiseren.

Dit veilinghuis veilt persoonlijke collecties in principe op locatie. Vanzelfsprekend viel de keuze op de Rozengracht in Amsterdam  waar Akademie Vogue is gevestigd. De netto opbrengst van de veiling zal worden aangewend voor de Joke Veeze Foundation. De Joke Veeze Foundation heeft als doel het ondersteunen en stimuleren van modevormgeving en – styling in Nederland. De Foundation schrijft jaarlijks een wedstrijd uit binnen de verschillende deelgebieden van de mode. Voorbeelden zijn modestyling, modeontwerp, modefotografie en het schrijven van modeblogs.

Dick Veeze

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s